یک وبسایت آموزشی با طراحی مناسب، راهی ایدهآل برای مؤسسات آموزشی و پلتفرمهای آموزش آنلاین محسوب میشود که برتریهای خود را نشان دهند، و دانشپژوهان آتی را جذب کنند. بهترین وبسایتهای آموزشی چند منظوره هستند: آنها میزبانی دورههای خودآموز را بر عهده میگیرند، اطلاعاتی در مورد برنامههای درسی ارائه میدهند و شامل منابع یادگیری و بسیاری موارد دیگر میشوند. اما چگونه میتوان یک وبسایت آموزشی را طراحی کرد که احتمال موفق شدن آن بالا باشد؟ چنین وبسایتی چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟ در این مقاله، ما به تمام این سوالات پاسخ میدهیم.
اهمیت وبسایتهای آموزشی
یک وبسایت آموزشی، یک پلتفرم تعاملی عظیم برای ارائه اطلاعات مختلف به افراد محسوب میشود. این افراد ممکن است دانشآموزان آینده، دانشآموزان فعلی، معلمان، والدین و یا حتی کسانی باشند که میخواهند کسب و کار و دانش جدیدی را بیاموزند. تمام بخشهای اینگونه وبسایتها باید به خوبی بهینه سازی و سازماندهی شوند تا کاربران بتوانند به راحتی هر آنچه را که نیاز دارند پیدا کنند.
اصولاً رایج است که دانشآموزان و والدین آنها به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد هر سازمان آموزشی باشند. والدین برای تصمیمگیری آگاهانه به اطلاعاتی در مورد مدیریت و زیرساخت و همچنین دورهها و خدمات ارائه شده توسط این سازمانها نیاز دارند. این امر به آنها این امکان را میدهد که از مناسب بودن یک سازمان یا نهاد آموزشی برای خود و فرزندانشان مطمئن شوند.
انواع وبسایتهای آموزشی
وبسایتهای آموزشی دو دسته هستند که میتوانید آنها را توسعه دهید:
☑️ وبسایتهای مؤسسات آموزشی (مدارس، دبیرستانها، کالجها و دانشگاهها)
☑️ وبسایتهای برگزارکننده دورههای آموزش آنلاین (مانند ایران آکادمی)
اهمیت طراحی وبسایت و ارتباطات آنلاین برای مؤسسات آموزشی به طور مداوم در حال افزایش است، زیرا آنها به عنوان یکی از گزینههای دانشجویان برای دریافت خدمات آنلاین تحصیلی محسوب میشوند. چنین وب سایتهایی باید همهکاره و امن باشند. از آنجایی که این وبسایت انعکاسی از تصویر حرفهای مؤسسه است، طراحی زیبا و کاربردی آن، باید بازدیدکننده را جذب، و به جستجوی بیشتر تشویق کند.
محیط وبسایتهایی که دورههای آنلاین را برگزار میکنند، شبیه به فضای تحصیلی و کاری دانشآموزان و معلمان است. آنها در این وب سایتها اطلاعات کاربردی در مورد دورهها، کلاسها و شیوه ارائه محتوای خود دریافت میکنند. ویژگی مهم این نوع از وب سایتها این است که باید به پروفایل و صفحات مرور دورهها توجه بیشتری شود. برای مثال دانشآموزان به مواد درسی خود توجه میکنند، میخواهند مطالب آنها را بفهمند و باید بتوانند مدت زمان هر دوره را ببینند.
انتخاب وبسایت آموزشی برای کاربران فرآیندی هیجانانگیز اما زمانبر است. از این رو، وظیفه ما به عنوان طراح این است که به کاربران در جستجو و یافتن بهتر محتوا در وب سایتهای آموزشی کمک کنیم و به برخی از ویژگیهای خاص طراحی آنها، دقت بیشتری نماییم.
◀️ ویژگیهای ضروری در طراحی یک وب سایت آموزشی
داشتن یک ظاهر خوب، نیمی از کار است. طراحی یک وبسایت آموزشی نباید تنها در ظاهر آن خلاصه شود، بلکه باید احساس و تجربه کلی کاربر را نیز در نظر بگیرد. ما میخواهیم عواملی را معرفی کنیم که ممکن است به شما در درک کلی وبسایتهای آموزشی کمک کند.
✔️ ظاهر سایت
ظاهر یک وبسایت آموزشی شامل طرحبندی، رنگها، تصاویر و فونتهای استفاده شده برای ایجاد آن میشود. همه این عوامل باید در هنگام ساختن اینگونه وبسایتها در نظر گرفته شوند، زیرا به ایجاد یک ذهنیت کلی برای کاربران کمک میکنند.
✔️ صفحه و پروفایل احراز هویت
ارائه یک فرآیند احراز هویت (ایمیل/شماره تلفن + رمز عبور) برای کاربران مهم است. پروفایل دانشآموزان و معلمان باید متفاوت باشد و هر کدام ویژگیهای خاص خود را دارند. دانشآموزان باید فهرستی از دورههای فعال/تکمیل شده و اطلاعات جامعی در مورد گواهیها/امتیازات/اعتبارها داشته باشند، اما معلمان به صفحهای حاوی اطلاعاتی درباره مدرک خود و فهرست دورههای اضافه شده نیاز دارند.
✔️ داشبورد
داشبورد یک فضای کاری محسوب میشود که هم برای دانشآموزان مفید است و هم برای معلمان. کاربران در این فضا پیشرفت دورههای خود را دنبال و بازخورد دریافت میکنند. بواسطه داشبورد، دانشآموزان به تعداد دورههای ثبتنام شده، تعداد ساعات در دسترس و غیره دسترسی دارند. معلمان نیز میتوانند دورههای اضافه شده، رتبهبندیها، ترافیک و درآمد خود را بررسی کنند.
✔️ ساختار منو و صفحات
مهمترین و اساسیترین شیوه دسترسی در وبسایت شما، منوی اصلی است که در هدر یافت میشود. منوی اصلی باید ساده باشد و تعداد محدودی از گزینهها را ارائه دهد. علاوه بر این، باید دعوت به اقدامات (calls-to-action) واضحی را برای پیمایش در وبسایت، بهویژه به صفحاتی مانند درخواست و مشاهده برنامهها/دورهها اضافه کنید. ساختار منوهای خوب شبیه به راهنمایی و هدایت کاربران است. کاربران، همواره نمیدانند میخواهند در آینده چه کاری انجام دهند، بنابراین مهم است که گزینههایی برای هدایت و یافتن صفحات، در اختیار آنها قرار دهیم. اگر فرآیند هدایت و جابجایی در صفحات وبسایت برای کاربران دشوار باشد، ممکن است آن را ترک کنند و به دنبال وبسایت دیگری بگردند، تا وبسایتی که آنچه را به دنبالش هستند به آنها بدهد.
✔️ پیام درست
هر وب سایت آموزشی برای انتقال پیام مناسب به بازدیدکنندگان خود ایجاد شده است. مردم میخواهند مطمئن شوند که وبسایت آموزشی مورد نظر خود قابل اعتماد است و انتظارات آنها را به طور کامل برآورده میکند. این وبسایت برای ایجاد یک ذهنیت مثبت در مورد سازمان و برند آن بسیار مهم است.
✔️ نسخه تلفن همراه
داشتن نسخه تلفن همراه نیز یکی دیگر از ویژگیهای بسیار مهم برای وبسایت است که نباید نادیده گرفته شود. یک وبسایت آموزشی باید طراحی منعطفی داشته باشد، تا معلمان، والدین و دانشآموزان بتوانند در هر زمانی با رایانه یا تلفن همراه خود از آن بازدید کنند. در صورتی که تحصیلات حوزه تخصصی شما باشد، وجود این چند ویژگی ذکر شده در طراحی وب سایت الزامی است. به طور کلی، آنها بخش مهمی از هر وب سایت را تشکیل میدهند، صرف نظر از نوع دانش ارائه شده یا مخاطبی که میخواهید به آن دسترسی پیدا کنید.
مطالعه بیشتر: هزینه ساخت اپلیکیشن آموزشی ✅ نحو طراحی اپلیکیشن آموزشی
◀️ چگونه یک وب سایت آموزشی خوب و کاربردی داشته باشیم؟
فرآیند طراحی وبسایت آموزشی یک هنر است. برای اینکه یک وبسایت آموزشی را به یک شاهکار تبدیل کنید، باید چند اصل مهم در طراحی برجسته را در نظر بگیرید.
✳️ طراحی یک وبسایت آموزشی باید در حد متوسطی باشد
بدیهی است که وبسایتهای آموزشی باید حاوی اطلاعات جذاب باشند، بنابراین کاربران در واقع نیازی به پیمایش صفحات جذاب اما خالی از مطالب ندارند. استفاده از فونتهای سنگین و اضافه کردن دکمههای متعدد به صفحه اصلی نیز ضروری نیست. فونتهای سادهای را برای دکمههای بولد شده انتخاب کنید. اطلاعات جذاب را به روشی ساده و بیآلایش ارائه دهید تا کاربران بتوانند به راحتی آنچه را که میخواهند پیدا کنند. در این صورت وبسایت شما همچنان میتواند آموزنده و مفید باشد، اما طراحی ساده و در حد متوسط به شما کمک میکند تا تجربه کاربری بهتر، و رابط کاربری تمیزتری را ارائه دهید.
✳️ به سلسله مراتب اطلاعات وب سایت خود توجه کنید
بهترین طراحی برای وبسایتهای دانشگاهی، طراحی است که به سلسله مراتب اطلاعات وبسایت توجه کند. اگر مؤسسه آموزشی اطلاعات ساختاری و سیستم جستجو برای وبسایت خود داشته باشد، احتمالاً روند آموزشی ساختارمند و برنامهریزی شده ای دارد. هنگام ایجاد یک وبسایت آموزشی، مطمئن شوید که تمام بخشهای مهم آن از صفحه اصلی قابل دسترسی هستند.
✳️ از مطالب مرتبط و جذاب استفاده کنید
وبسایتهای آموزشی درجه یک، بسترهای مناسبی برای میزبانی محتوای دیداری و صوتی هستند. بسیاری از مردم محتوای بصری را به متون سنتی ترجیح میدهند. راهنماها، آموزشها و کنفرانسهای مفیدی را برای تعامل با دانشآموزان بارگذاری کنید. علاوه بر این، میتوانید از وبسایت خود به عنوان یک کتابخانه نیز استفاده کنید، جایی که مطالب درسی و فهرستهای مطالعه را در اختیار دانشآموزان قرار میدهید و حتی از طریق انجمنهای داخلی با آنها ارتباط برقرار میکنید. همچنین، ویدیوهای جذابی برای به اشتراکگذاری در رسانههای اجتماعی بسازید تا بازخورد کاربران را دریافت کنند.
✳️ وبسایت آموزشی باید انعطافپذیر باشد
به عبارت دیگر، وبسایت خود را توانمند کنید. ترندها به سرعت تغییر میکنند، بنابراین آزمایش و بهینهسازی مداوم لازم است تا بفهمیم کدام چیدمان اطلاعات برای درگیر نگه داشتن مخاطب بهتر عمل میکند.
✳️ این وبسایت باید برای دانشآموزان در سراسر جهان در دسترس باشد
این امر به این معنی است که عوامل مختلفی باید در بخش طراحی در نظر گرفته شود. به عنوان مثال، همیشه باید علاوه بر یک زبان محلی، نسخههای انگلیسی/اسپانیایی/چینی/عربی/روسی/فرانسوی وبسایت نیز وجود داشته باشد. چند زبانه بودن وبسایت تعداد دانشآموزان و معلمان خارجی را افزایش میدهد و دسترسی به بازار آموزش جهانی را فراهم میکند. همچنین، همیشه باید دو راه برای ارائه اطلاعات در وبسایت وجود داشته باشد، یکی برای دانشجویان محلی و دیگری هم برای دانشجویان بینالمللی. این امر میتواند به وبسایت شما یک مزیت رقابتی در عرصه بینالمللی بدهد.
ثبت نظر